Mer pengar under studietiden

Man talar ofta om fattiga studenter i Sverige, men du kan leva ett riktigt bra liv som student. I alla fall om du lär dig att hantera dina pengar väl. Genom att jobba och leva billigt kan du få råd att göra mycket under studietiden.

Börja studera

Det är en härlig känsla att komma in på drömutbildningen, få beskedet att du får läsa till lärare i Stockholm, läkare på Umeå universitet eller gå en intressant utbildning på en folkhögskola. Det finns många sätt som du kan utbilda dig på idag, beroende på vad du vill lära sig. När du har kommit in på din utbildning börjar studietiden på allvar. Det första du behöver göra är att hitta en bostad. Du kan spara in mycket pengar genom att bo i korridor eller dela bostad. Du kan också vara inneboende hos någon och hyra ett rum. Som student är det verkligen klokt att försöka skaffa ett så billigt boende som möjligt, särskilt när du precis börjar studera. I början av studierna kan det vara svårt att hinna jobba, då allting är nytt och det tar ett tag att komma in i det nya livet. Då är det klokt att ha en billig bostad så att du inte behöver oroa dig för hyran.

Levnadskostnader

Förutom hyra behöver du betala internetabonnemang, el, försäkring, mat, kläder och studielitteratur. Om du är inneboende eller bor på korridor ingår det ofta el och internet. När man flyttar hemifrån för första gången kan man bli förvånad över hur många utgifter en vuxen person har. Det är klokt om du gör en budget så att du verkligen har koll på dina pengar. För att minska på dina matkostnader kan du med fördel försöka laga så mycket mat som möjligt själv. Tänk också på att laga hälsosam mat, så att du orkar plugga. Vare sig du behöver ett mobilavtal eller en försäkring kan du ofta hitta ett bra studenterbjudande som hjälper dig att bara hundralappar varje månad.

Jobba extra

Det är klokt att hitta ett jobb när du har kommit igång med studierna. Genom att jobba extra kan du minska på dina studieskulder eller använda pengarna för att kunna göra roliga saker under själva studietiden. Det är många studenter som reser under loven, som har egen bil och som fortsätter att hålla på med sin hobby.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *