Investera i ett eget företag

Att starta upp och driva ett eget företag är en investering i sig. Du investerar din tid, energi och pengar för att se om du kan lyckas nå framgång. Men i början är det inte alltid så att de egna medlen räcker till. Då kan ett alternativ vara att ta ett företagslån som är en form av extern investering. Ett företagslån kan tas av olika anledningar. En del ansöker om företagslån för att få ett kassaflöde eller för att finansiera uppstarten. Lånets storlek och lånetid varierar och bestäms utifrån ditt företags förutsättningar. Om du är intresserad av ett företagslån kan du alltid ansöka om ett, en ansökan är inte bindande. Det viktiga när det kommer till företagslån är att du inte ska låna mer pengar än du behöver. Allt du lånar ska du betala tillbaka och det kostar att låna pengar.

Planera finansieringen av företaget

Att ta ett lån betyder att du ingår ett avtal med en långivare. En långivare gör en helhetsbedömning för att utreda om du får låna pengar och även hur stort belopp du har möjlighet att låna. Generellt sett brukar småföretagare kunna låna upp till 10 procent av den årliga omsättningen. Om du ska investera i ett företagslån är det värt att addera en välarbetad affärsplan när du ansöker om lån. Räntan på ett företagslån är generellt högre än räntan för exempelvis ett privatlån. Kolla alltid upp räntan innan du lånar. Det finns olika företagslån som du kan ansöka om, jämför olika alternativ och ta det som lämpar sig bäst. Oavsett om du väljer extern eller intern finansiering ska du alltid tänka igenom investeringen och hur den kommer att påverka dig och ditt företagande. Det är viktigt att göra genomtänkta val.

Att satsa på eget företag innebär en risk

När du startar företag är det bra att vara beredd på att du måste lägga ner tid, energi och pengar på att få det att fungera. Det viktiga är att du kan betala dina privata kostnader under uppstartsperioden. Det är ett risktagande att starta företag men det är alla investeringar. Det finns ingen garanti för ett givet utfall. Men om du inte chansar kommer du heller inte att veta om det kommer att gå vägen. Det går dock att räkna på hur stora chanserna är att lyckas. Du kommer förmodligen aldrig ångra att du satsade på ett eget företag oavsett utfall, bara om du inte gör det.

Relaterade inlägg