Det finns många anledningar att starta ett företag. I Sverige har runt en miljon människor enskild firma. Du kan driva företag för att vara företagare på heltid, eller för att ha en sidoinkomst.

Egenföretagare på heltid

Det är många som drömmer om att driva eget företag. Det finns många fördelar med att vara egenföretagare: du kan tjäna mer pengar, äga din egen tid, göra vad du verkligen vill och kunna få en andra karriär. Det fina med just eget företag är att du inte alltid måste ha en särskild utbildning. Vill du ha egen advokatfirma eller ge ekonomiska råd, måste du naturligtvis vara utbildad jurist eller ekonom. Men du behöver inte vara utbildad fotograf eller kock för att kunna arbeta som fotograf eller driva en restaurang eller cateringfirma. Det finns många olika slags företagsidéer du kan satsa på, så länge det finns en efterfrågan på tjänsten eller produkten och du har nog med kunskap att leverera en bra slutprodukt. Eget företag är också ett smart sätt att få en andra karriär. Du har jobbat i 20 år på samma ställe och känner inte att du har möjlighet att få ett intressant jobb på arbetsmarknaden. Då startar du ett eget företag och är din egen boss.

Egenföretagare på deltid

De flesta som har enskild firma i Sverige är egenföretagare på deltid. Om du äger ett lantbruk eller skogsbruk måste du ha en enskild firma för att kunna driva ditt jord- eller skogsbruk. Men det är många som också väljer att starta egen firma för att kunna tjäna pengar på sidan om. Det är alltid klokt att ha flera ben att stå på.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *