Din ekonomi påverkar ditt liv väldigt mycket. Men du kan påverka din ekonomi mycket mer än vad du tror. Genom att planera och tänka långsiktigt kan du på en vanlig lön skapa dig ett riktigt skönt liv.

Mer pengar

Varför vill vi ha mer pengar? Det beror naturligtvis på våra egna unika situationer, men ofta handlar det om att kunna köpa saker, resa, betala av lån och att få mer tid. Tid och pengar hänger i mångt och mycket ihop. Genom att planera och skapa en bra ekonomisk situation för framtiden kommer du både få mer pengar och en möjlighet att göra många roliga saker. Vägen till att få mer pengar på bankkontot går genom att sänka utgifterna och öka inkomsterna.

Sänka utgifterna

För att kunna sänka dina utgifter behöver du ha koll på dem. Hur mycket betalar du i hyra, försäkringar och för olika lån? Vad lägger du dina pengar på? Hur mycket lägger du på kaffe eller mat på stan? Personer som har en bra ekonomi har koll på sina pengar. Det är en förutsättning för att ha bra ekonomi. Om du inte har koll på dina pengar, så innebär högre lön bara att du kommer spendera mer pengar. Men din ekonomiska situation kommer att se likadan ut. Förutom att ta reda på var du lägger dina pengar, så behöver du skapa en budget. Besluta hur mycket mat, kläder och nöjen får kosta varje månad. Du behöver även betala av på dina lån. Börja med små kreditlån och betala sist av CSN-lånet och ditt bostadslån. Fokusera på att betala av lånen, så kommer du mycket snabbare att få en bättre ekonomi.

Öka inkomsterna

Du kan öka inkomsterna på olika sätt, men för att få en bra ekonomi på lång sikt behöver du investera. Om du kan jobba extra är det naturligtvis ett bra sätt att öka inkomsterna på. Men för att dina inkomster ska ha ett värde måste du investera dem i aktier, fonder och i din bostad. Du behöver skapa dig flera inkomstkällor och ha passiv inkomst så att pengarna växer av sig själva. Det är så rika människor gör. Under ett par år kan du behöva leva snålt. Lägg alla extrapengar på att betala av dina lån, samtidigt som du också sparar och investerar. Det kan kännas tråkigt medan du håller på. Efter ett tag kommer du att få en kick när du ser att lånen minskar och att bankkontona ökar. För att öka på dina inkomster kan du också hyra ut ett rum, hyra ut sommarstugan eller sälja saker. När det kommer till ekonomi kan du inte både äta kakan och ha den kvar. Du måste göra ett val att under en tid leva på en mindre plånbok, för att senare i livet ha mer pengar att röra dig med.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *